"Mam, ik bel je zo terug"

‘Wanda Beemsterboer vertelt het verhaal van haar dochter Nadine, die in 2006 wordt vermoord door haar ex-vriend. Nadine was een bruisende jonge meid met nog een heel leven voor zich. Het laatste wat Wanda van haar hoorde, waren de woorden “Mam, ik bel je zo terug”. Het boek is een ode aan het leven van Nadine, en beschrijft daarnaast de reconstructie van en de rechtszaak over de moord.

Klik hier om het boek ‘Mam, ik bel je zo terug’ te bestellen.

Jacques Beemsterboer

Jacques, Jacqueline en Wanda zijn de vader, moeder en zus van Nadine: een slachtoffer van zinloos geweld. “De moord op Nadine was voor ons een onvoorstelbare tragedie,” vertelt Jacques.

In december 2006 lokt de ex-vriend van de 20-jarige Nadine Beemsterboer haar naar zijn woning. Vooraf heeft hij op verschillende plaatsen messen verstopt. De ouders van Nadine raden haar af haar ex-vriend op te zoeken, maar ondanks dat de relatie verbroken is, blijft zij hem geestelijk steunen. Kort nadat Nadine de woning van haar ex-vriend binnengaat, wordt zij door hem met messteken om het leven gebracht.

Jacques, Jacqueline en Wanda proberen het immense verlies sindsdien allen op hun eigen manier een plek te geven. Dat gaat het ene moment beter dan het andere. Door deel te nemen aan de Fataal Schooltour hebben ze de kans om hun ervaringen te delen met zoveel mogelijk leerlingen en anderen. Dit helpt ze bij de verwerking van het verlies. “We merken dat we er troost uit halen om hier anderen over te vertellen. Ondertussen draagt het bij aan meer bewustzijn over het grote probleem dat zinloos geweld nog altijd is.”

“Een verhaal met enorme impact. We kennen allemaal de gevallen van zinloos geweld en denken ons voor te kunnen stellen hoe dat families raakt. Het verhaal van Jacques, Jacqueline en Wanda maakt dit indrukwekkend pijnlijk en levensecht.”

“Wij hebben altijd open gesproken over de moord op Nadine. Geen contact gingen wij uit de weg,” vertelt Wanda in een interview met NRC in 2014. Ze is blij met de rol die de media hebben gespeeld en wil net als haar ouders graag een open gesprek voeren over wat er is gebeurd en welke impact dat op hen heeft gehad. Dat doen ze door deelname aan de Fataal Schooltour, net als met de Nadine Foundation die ze in 2007 hebben opgericht. Ze vervolgt: “De Nadine Foundation is ook belangrijk voor ons, als streven naar minder geweld op deze aarde. Zeker in de eerste periode heeft de stichting ons alledrie de motivatie gegeven ons bed uit te komen.”

Jacques, Jacqueline en Wanda vertellen tijdens de Fataal Schooltour openhartig over wat hen is overkomen, welke impact dat op hen heeft gehad en hoe ze daar mee om hebben leren gaan. Ze nemen de leerlingen mee terug naar de noodlottige avond en geven een indrukwekkende indruk van de enorme gevolgen voor een vader, moeder en zus van een slachtoffer van zinloos geweld.

Media